torstai 12. marraskuuta 2015

152: Švyturys Ekstra

Protz: Dortmunder Export

Maisteluvuorossa tämä liettualainen oljenkeltainen nektrari.

Oluen tuoksu oli saippuaisen humalainen sekä viljavan maltainen. Jääkaappikylmänä poimittu mysli yllätti suht voimakkaalla maullaan, jossa oli maukasta humalaa sekä vaaleaksi olueksi yllättävän paljon maltaisuutta. Toki sama ominaisuus on tullut esiin muissakin saman tyylilajin oluissa, mutta koska en ennakolta tsekannut tämän oluen tyyliä, pääsi se yllättämään, koska odotin ihan vain itäblokin peruslageria. Voimakkaan maun johdosta olisi voinut kuvitella, että alkoholia oli enemmänkin kuin 5,2 prosenttia, vaikkakaan alkoholi ei kyllä puskenut läpi.
Humalointi oli lievästi suuta kuivattava sekä mausteinen ja oluen runko oli täyteläisen maltainen. Lisänä aavistus hedelmäisyyttä, joka täydensi hyvän kokonaisuuden. Oluen maku oli hyvä kokonaisuus, jossa mikään osa ei hyppinyt suoraan silmille.

Protz kuvailee SE:a näin:

“…a grainy, malty, biscuity aroma, backed by spicy hops. The full-bodied palate is dominated by ripe, juicy grain, earthy hop resins and a touch of citrus fruit, while the lingering finish is quenching, bitter-sweet, with delicious juicy malt notes and a final attack by bitter and spicy hops.”

Tuo kuvaushan on ihan nappiin! Puhumme selvästi samasta oluesta, mutta oma kuvaukseni ei ihan  yllä RP:n runolliselle tasolle. Oluen alkoholiprosentti on vuosien saatossa pysynyt samana, joten varmaan reseptikään ei ole kokenut suuria muutoksia. Kiitokset vielä MC Micelle tästä Liettuan tuliaisesta! Miehekäs pintin tölkki upposi melko vauhdilla eli olut on maukas mutta helposti juotava.

Švyturys Ekstra 5,2 % pähkinänkuoressa:
kantavierreprosentista ei tietoa
väristä ei tietoa
katkeroainepitoisuudesta ei tietoa
ohramaltaiden lisänä riisiä
humalointiin saksalaiset lajikkeet (Protzin mukaan)
hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti